Kommunikáció

Hallgatóknak

 

Mi az az EHA kód és mire jó?
Az EHA kód egységes hallgatói azonosító kód az ETR-ben. Ennek segítségével léphet be az ETR felületeire, de gyakran több intézményi szolgáltatás (pl. Wi-Fi, fénymásolás, könyvtár stb.) igénybevételéhez is szüksége van EHA kódjára.

Mikor tudok kurzusokra jelentkezni az ETR-ben?
Az egyes képzési modulokon (ETR-ben: KPR) minden félévben meghatároznak egy kurzusfelvételi időszakot. Ennek dátumait (kezdő és befejező dátumát) a karon állítják be. Ha már be van állítva az időszak, az ETR Jelentkezések / Kurzusfelvétel oldalán megjelennek ezek a dátumok.

Milyen kurzusokra jelentkezhetek és milyen hibaüzeneteket kaphatok a kurzusfelvétel során?
Az ETR nem szabályozza, hogy melyik kurzusokra lehet jelentkezni. Az ún. ajánlati listát az intézmény állítja össze a helyi szabályok figyelembe vételével. A kurzusfelvételekre vonatkozó ellenőrzéseket is helyi szinten állítják össze, így minden intézményben más és más lehet az ellenőrzések tartalma és a hibaüzenet.

Mikor tudok vizsgára jelentkezni az ETR-ben?
Az ETR-ben nincs „vizsgaidőszak”. Vizsgára jelentkezni bármikor lehet, ha az oktató vagy a tanszék meghirdeti a vizsgát és meg is nyitja azt jelentkezésre.

Nem jelentkeztem vizsgára, mégis van vizsgajelentkezésem. Ez hogy lehet?
Az ETR-ben vannak ún. teljesítéslapok. Ilyeneket az oktató vagy tanszék állíthat elő egy kurzuson. A vizsgalapra ilyenkor felkerül a kurzus összes hallgatója automatikusan, mintha jelentkezett volna a vizsgára. Ha a vizsga például egy kötelező zh., akkor az oktatók gyakran élnek ezzel a megoldással. Praktikus értesítést beállítani a vizsgajelentkezésekről, ha az intézmény használja ezt az üzenettípust.

Milyen üzeneteket kaphatok az ETR-től?
Ahhoz, hogy az ETR üzenetet tudjon küldeni, három dolog szükséges: 1) az intézménynek engedélyeznie kell az üzenetek küldését, 2) a felhasználónak engedélyeznie kell az egyes üzenettípusok fogadását és 3) e-mail és sms fogadás esetén érvényes e-mail címnek és mobil telefonszámnak kell szerepelnie a rendszerben. A lehetséges üzenettípusokat az intézmény állítja be és fogalmazza meg az üzenetek sablonszövegét. Leggyakrabban a jegybeírásra, vizsgakiírásra állítanak be üzenetet, de elképzelhető bármilyen más eseményről is az értesítő eljárások üzembe állítása.

Hol tudom ellenőrizni, hogy jó-e az email címem az ETR-ben?
A Beállítások menü Elérhetőségek „fülén” nem csak ellenőrizni, de módosítani is lehet a rendszerben megadott e-mail címet és a többi elérhetőségi adatot.

Hol tudom beállítani, hogy milyen üzeneteket kérek a rendszerből?
A Beállítások menü Üzenetek „fülén” látszik az összes olyan üzenettípus, amiből az adott intézményben értesítést lehet kérni és az is, hogy milyen csatornán (e-mail, sms, webes üzenet) engedélyezi azt intézmény az üzenet fogadását. A felületen rögtön be is lehet állítani, hogy milyen típusú eseményekről kér üzenetet.

Mit jelent az, ha egy félévben vettem fel kurzusokat, az Órarendben mégsem látszik semmi?
Lehet, hogy a kurzus meghirdetésénél nem adtak meg órarendi adatokat, lehet hogy még csak ezután fogják rögzíteni ezeket. Ha a kurzusmeghirdetésnél van megadva órarendi információ, akkor az az órarendben meg is jelenik.

Hogyan tudom, hogy miket teljesítettem eddig az egyetemen?
A Tanulmányok menü Dinamikus tanterv menüpontja különböző nézetekben összefoglalja és megmutatja az egyes képzések tantervi követelményeit. Az egyes elemeknél az is meg van jelölve, hogy teljesítettem-e már a követelményt vagy még nem.

Mit jelent a „Jelentkezés szakosodásra” menüpont?
Vannak olyan képzések, ahol a specializálódás, minor képzés felvétele bonyolult, belső felvételi eljárással jár. Az ETR ezt a belső felvételit segíti olyan módon, hogy a menüponton keresztül lehet jelentkezni a felajánlott képzési modulokra és a jelentkezések sorba is rendezhetők. Ahol tartanak ilyen belső felvételit, ott meg van határozva az is, hogy az egyes képzések hallgatói mikortól meddig jelentkezhetnek specializációra, minor képzésre.